Sebut je psl budu, mesti rmai org akn ingt kt negeri cik ct wan kembang. Bak kata peribahasa, seperti aur an tebing. Begitu juga dgn kelate dan budu. hampir keseluruhan rakyatnya menggemari budu di dalam pemakanan mereka tidak kira peringkat usia samada mua mahupun tua. meh kte semua mengenali ape itu budu dan khasiatnya.
Maksud Budu
Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat
menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal
di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand.
Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia
biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual
di kedai dalam pembungkusan botol. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja
atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan
air perahan limau nipis.
Khasiat Budu
Budu telah mendapat perhatian dan menjadi kajian
para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New
Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu
memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic
dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai
penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu
kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang
dianggap makan "kuno". Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal
bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah
terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung,
penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria
penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit
jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah
dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein
yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam
terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit
diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu
sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan
bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta
menyembuhkannya dalam waktu singkat. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ
kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan
akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan
neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan
pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala
flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2
kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air
(vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin B yang
paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1
(thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin,
vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu
merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria
klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12
ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah
merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit
anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber)
yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8
hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah
serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat
pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana
oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat
serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi,
tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama
cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh
badan.
Sumber rujukan;
http://ms.wikipedia.org/wiki/Budu
No comments:
Post a Comment